Tanssilajit

Valitse lajisi laajasta valikoimasta

Porvoon Tanssiopisto tarjoaa laadukasta tanssinopetusta ja laajan valikoiman erilaisia tanssilajeja. Lähde mukaan baletin, lastentanssin, hiphopin, shown, stepin sekä monen muun tanssin upeaan maailmaan.

Baletti

Baletti on esittävää taidetta. Esiintymisvalmiudet ja itsevarmuus kehittyvät harjoitellessa. Oppilasnäytökset ja muut esiintymistilaisuudet opettavat yleisön kohtaamista ja viestien välittämistä.

Luovuus ja mielikuvitus valjastetaan roolityöhön; perinteisten, opettajien ja omien koreografisten sommitelmien tulkintoihin. Tunneäly, puhumaton kieli ja tanssitekniikka muodostavat esityksien ytimen. Tärkeä osa tanssitaidetta on myös katsomaan oppiminen: liikkeen, kertomuksen ja koko näyttämökuvan analysointi. Tanssi tapahtuu yhteydessä muihin. On tanssija ja yleisö, tanssija ja opettaja sekä tanssija ja muu tanssiryhmä.

Baletti on sekä yksilö- että ryhmätyötä. Säännöt ja vaatimukset ovat tiukkoja. Ne täyttääkseen on opittava sietämään kurinalaista harjoittelua ja fyysistä epämukavuutta. Koko ryhmä ymmärtää ihanteiden saavuttamisen vaikeuden. He tietävät tarvitsevansa toistensa tukea ja he tukevat toisiaan tavoitteissa.

Baletissa opitaan onnistumaan ja epäonnistumaan, hurrataan ja vaikerretaan yhdessä. Toisinaan nauretaan niin, että tiukempikin nuttura tahtoo mennä vinoon. Tanssin riemu syntyy kokemuksesta, että ollaan kokonaisvaltaisesti yhteydessä itseen ja samalla muihin.  Liike virtaa päästä varpaisiin, ja taiteellinen elämys on valmis!

Klassisen baletin tunti perustuu perinteiseen tuntijärjestykseen, jossa harjoitteet aloitetaan tangolla tehtävillä plié- ja tendu-harjoituksilla. Tämän jälkeen siirrytään keskilattialle, jossa ei ole tankoa tukena. Tällöin keskitytään liikkeiden avulla tasapainon harjoittamiseen. Keskilattialla harjoitellaan myös hyppyjä. Tunneilla käydään läpi vartalon ja käsien oikeaa asentoa, jalkatekniikkaa, aukikiertoa ja koordinaatiota, ja harjoitetaan musikaalista ja tanssillista ilmaisua, tanssin iloa unohtamatta.

Lastentanssi ja Satubaletti

Lapsi ilmaisee tuntemuksia ja tunteita tanssin keinoin. Omien kokemusten kautta hän oppii ymmärtämään tanssia myös esittävänä taiteena. Taiteilijan alku harjoittelee ohjeiden ja neuvojen kuuntelemista sekä toimimista niiden mukaan. Hän ymmärtää tietoisesti ja matkimalla sekä huomaa harjoittelun olevan palkitsevaa. Näitä avuja lapsi tarvitsee tiellä kohti koulukypsyyttä – hänen tulee opetella oppimaan.

Taiteen tekemisen perustana ovat tekniikka ja osaaminen. Yksi tanssin peruselementti on tilan käyttö – tilan antaminen ja ottaminen. Kehoa muotoillaan tilassa. Liikkeellä on suunta, muoto, koko, voima ja kesto. Opetellaan myös olemaan paikoillaan, liikkumatta, tekemään asento. Musiikki antaa liikkeelle ja tanssille keston ja nopeuden. Rytmi löytyy liikkeestä ja musiikista sekä niiden yhteistyöstä.

Tekniikan päälle rakennetaan ilmaisu, mitä halutaan sanoa. Roolityö tekee tanssista tarinan. Tanssi tekee tutusta tarinasta uuden. Voin olla prinsessa, hirmuinen merirosvo, pieni hiiri tai puhdasta liikettä taitava tanssija. Etsitään ja löydetään tanssityylejä, -kulttuureja ja -aikakausia. Opetellaan perusaskelikkoja, baletin ja nykytanssin alkeita. Ennen kaikkea liikutaan villisti ja varovasti, hurjasti tai huolettomasti sekä pidetään hauskaa tanssimalla kavereiden kanssa. Liikunnan riemu syntyy uusien ja jännittävien elämysten kokemisesta. Leikki liikuttaa lasta.

Nykytanssi

Nykytanssi on hyvin kokonaisvaltainen ja monipuolinen tanssilaji, jossa useiden tanssilajien tekniset elementit ja musiikin tyylit yhdistyvät saumattomasti. Lajin perustana toimivat vanhemmat modernin tanssin tekniikat, joiden pohjalta on kehitetty uudempia ja vapaampia (release) nykytanssin tekniikoita. Nykytanssissa korostuu liikkeen kokonaisvaltaisuus, virtaavuus ja rentous, painovoiman ja tasojen käyttö (lattiataso - hypyt) sekä dynamiikan vaihtelut. Musiikin merkitys nykytanssissa vaihtelee. Useimmiten liikesarjat tehdään ns. laskuihin eli musiikin kanssa yhteen, mutta liikettä voidaan haastaa myös kokeellisemmalla musiikilla.

Showtanssi

Showtunnit ovat vauhdikkaita tanssitunteja. Show voi olla oikeastaan mitä vain tanssityyliä perinteisistä musikaali- ja teatteritanssista aina jazztanssiin ja latinalaisiin tansseihin saakka unohtamatta tämän päivän uusimpia trendejä. Showtanssitunneilla lämmitellään aina kunnolla ennen kuin mennään teknisempään osioon, joka perustuu baletin perustekniikkaan. Sitten käydään läpi lihaskuntoa ja venytellään. Lattian poikki tehdään erilaisia hyppyjä sekä liikkuvia askelsarjoja, minkä jälkeen keskitytään koreografian harjoitteluun.

Hiphop

Hiphop ja Street ovat hiphop-kulttuuriin voimakkaasti sidoksissa olevia tanssilajeja. Jokaisella opettajalla on oma tyylinsä ja oma tapansa opettaa, joten nämä kaduilla kehittyneet tekniikat muuttavat muotoaan ja kehittyvät jatkuvasti.

Commercial Dance

Commercial Dance on fuusiotanssi, jonka koreografiat muistuttavat artistien taustalla tanssivien tanssijoiden liikkeitä sekä musiikkivideoilla olevaa tanssia. Commercial dance on nimensä mukaan kaupallinen tanssi, jonka tyyli riippuu paljon opettajasta. Se voi nimittäin vaihdella Hip Hop-maisesta meiningistä voguing-tyyppiseen tanssiin.

Lyrical Jazz

Lyrical jazz on nykytanssin, jazzin sekä baletin tekniikoihin perustuva tanssilaji. Kyseisessä tanssilajissa musiikki ja liike ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja koreografioissa tunnelman tulkitseminen on usein tärkeää. Lyrical jazz on laji, jossa tehdään niin lattiatyöskentelyä kuin isoja hyppyjäkin. Liiketyyli on usein kaunis ja virtaava, mutta koreografioihin voidaan tuoda mielenkiintoa erilaisilla aksenteilla.

Steppi

Steppi on Amerikassa syntynyt rytminen tanssilaji, joka musikaalien kulta-aikana valloitti filmistudiot. Tänään steppi on yhdistelmä rytmiä ja liikettä jazzmusiikin, funkin ja hiphopin keinoja hyödyntäen. Laji sopii kaiken ikäisille ja voit aloittaa stepin vaikka et olisi aiemmin tanssia harrastanutkaan.

Varusteet: rennot treenivatteet ja steppikengät

Suosittelemme: Aloittelijoille Capezion CG55 Tele Tone Xtreme kenkää sekä pidempään tanssineille Capezion K360 Tap Oxford kenkää.

Laadukkaat tanssitarvikkeet löydät Tanssitarvikeliike Footlightista Helsingistä, Espoosta sekä verkkokaupasta www.footlight.fi. Älä unohda upeaa oppilasalennustamme liikkeen kaikista tuotteista!

15 syytä miksi lapsesi pitäisi aloittaa Steppi:

Renowned choreographer Martha Graham once said, “To learn to dance by practicing dancing or to learn to live by practicing living, the principles are the same.” Dancing, particularly tap dancing, is a great activity for kids. It’s good exercise, and helps develop stamina, coordination, and flexibility. If that’s not enough, here are 15 more fantastic reasons your kid should learn to tap dance.

1. It’s good exercise.
Tap gets your feet moving and your heart pumping—and it’s so much fun your kids won’t even realize they’re exercising!

2. It’s a great leg workout which helps boost your metabolism.
Your leg muscles are the largest muscles in your body, so strengthening those legs is a fantastic metabolism booster. And tap dancing is a killer leg workout.

3. Dancing is a great way to express creativity.
Tap dancing is a wonderful creative outlet for kids. After learning the basic routines, tap dancers are free to find their own rhythms. It’s a great way for your kids to express themselves.

4. Dance classes are a fun way to make new friends.
Dancing is a truly collaborative activity. Your child could form lifelong friendships in the dance studio.

5. Tap dance helps kids develop balance and coordination.
Learning any form of dance is a great way for kids, especially young children, to develop coordination. Feeling sure-footed is an amazing confidence builder.

6. Your kid could be the next YouTube sensation.
Every proud parent is guilty of endlessly recording every single one of their little dancer’s step-ball-change. You never know, your adorable future superstar’s dance recital video could land you both a spot on Ellen.

7. Dancing builds self-esteem.
Learning to tap dance helps your kids build self-esteem and pride in learning a skill and impressing audiences.

8. Tap dancing isn’t as ‘girly’ as jazz or ballet.
Many young boys avoid dance class because it’s too ‘girly’. But, historically, tap has been a gender-neutral—or even rather macho—form of dance.

9. It’s got street cred—tap dancers were the original B-boys.
Tap dance was born in the streets. Without tap we wouldn’t have hip-hop or breakdancing.

10. Tap dancing brings out your kids’ natural rhythm.
We’ve all got rhythm, but some of us need a little help finding it. Tap dancing is a great way for your child to find his or her own beat.

11. Tap dancing is a fantastic way to introduce your kids to jazz music.
Tap dance and jazz music have a shared history. Learning to tap is great way to sneak a little jazz into your child’s repertoire.

12. You could be creating a future Broadway star.
Tap dancing has been a route to stardom for the likes of Gregory Hines, Savion Glover, and Gene Kelly—just to name a few.

13. Dance classes teach kids to work together as a group.
Dance classes require students to work together to learn a routine. In this way, tap dancing classes teach group loyalty and individual responsibility.

14. Dancing teaches discipline.
It takes discipline to learn dance steps and routines. Dance is great motivation for kids to discipline themselves, pay attention, and follow instructions. Not to mention the regular practice necessary to keep up with their peers.

15. Tap dancing is a great foundation for hip-hop dancing.
Hip-hop dancing owes its roots to tap. Even today, tap often serves as a means of introducing hip-hop routines.

Porvoon Tanssiopisto

Sali 1: Kaivokatu 37 | Sali 2: Mannerheiminkatu 20
06100 PORVOO
Puh. 050 554 4282
info@porvoontanssiopisto.fi
fiSuomi